Kategorie

OLEJ SOJOWY 500 ml OLVITA

Dostępność:
Jest
 (9 szt.)
szt.
22,00 zł
Olej sojowy tłoczony na zimno

Powstaje z tłoczenia ziaren soi zwyczajnej. Zawiera dużą ilość flawonoidów, lecytyny, steroliny i witaminy E. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia).

Oddziaływanie zdrowotne
Zapobiega  powstawaniu kamieni żółciowych, jest zalecany w stanach przemęczenia i osłabionej koncentracji, odgrywa znaczną rolę w przewodnictwie nerwowym. Olej sojowy nie zawiera cholesterolu i cechuje się unikalnym zestawem kwasów tłuszczowych należących do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 obecne w oleju sojowym są podobne do kwasów tłuszczowych obecnych w olejach rybnych, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno ze względów zdrowotnych jak i żywieniowych.
Olej sojowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów nadając im aksamitną konsystencję, podkreśli smak i aromat mięs i surówek a dodatkowo zdecydowanie podniesie wartość odżywczą przygotowywanych dań.

Zastosowanie w kosmetyce
Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Przeznaczony dla skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnościami do łojotoku, zanieczyszczonej i wrażliwej. Stosowany do natłuszczania skóry i włosów. Używany do produkcji kremów, mleczek, olejków, kremów do masażu. Może uczulać osoby uczulone na soję. Dobrze wchłaniany przez skórę, chroni przed utratą wilgoci. Ponieważ jest olejem stosunkowo nietrwałym można stosować go w mieszaninach z bardziej trwałymi olejami w stosunku 1:1.