Kategorie

Olej z pestek moreli 100ml

Dostępność:
Jest
 (10 szt.)
szt.
19,90 zł
Olej z pestek moreli 100 ml




Olej morelowy otrzymywany jest nasion owoców moreli zwyczajnej.



Olej ten jest lekki i delikatny, przezroczysty, lekko żółty. Ma charakterystyczny, delikatny zapach. W temperaturze pokojowej ma stan skupienia płynny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Największym skarbem tegoż oleju jest witamina B 17, tzw amigdalina  czy też letril. Pierwsze zapiski o leczniczym działaniu tejże witaminy pojawiły się już 5000 lat temu w egipskich papirusach. W nowożytnej medycynie pierwsze wzmianki o badaniach nad wit B17 pojawiły się 50 lat temu. Przeprowadzane były przez biochemika dr Ernesta Krebsa ,który uznał ją lekarstwem na raka.



Do zastosowania na zimno:
do sałatek, sosów, deserów.



W kosmetyce:

do kondycjonowania skóry  lub do masażu (poprawia napięcie skóry), również jako dodatek w olejkach do kąpieli (szczególnie dla dzieci). Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Wykazuje działanie "odbudowujące", utrzymuje nawilżenie skóry.