Kategorie

Oliwa z oliwek 500 ml Oleofarm

Producent: Oleofarm
Dostępność:
Jest
 (5 szt.)
szt.
28,00 zł

Oliwa z oliwek 500 ml firmy Oleofarm to najwyższa kategoria oliwy uzyskana z pierwszego tłoczenia oliwek.

Do jej charakterystycznych cecha zalicza się bogaty aromat oraz łagodny owocowy smak. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowana do potraw na zimno, sałatek i sosów. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, ryżem i owocami morza.

Oliwa z oliwek jest bardzo popularna i uwielbiana przez mieszkańców państw południowych- z basenu Morza Śródziemnego. Dieta śródziemnomorska obfitująca w świeże warzywa, owoce, ryby oraz oliwę z oliwek jest jedną z najzdrowszych diet świata.

Oliwa z oliwek - właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek w 70% składa się z kwasu oleinowego, który należy do grupy kwasów omega-9 i ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Kwasy jednonienasycone powodują obniżenie poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego). Oprócz kwasów omega-9 oliwa dostarcza także niezbędnych organizmowi kwasów z rodzin omega-3 i omega-6 (NNKT) w prawidłowych proporcjach. Zawiera także minerały - fosfor, potas, żelazo oraz witaminy: A i E, które wspomagają jej działanie zdrowotne. Charakteryzuje się bogatym aromatem i łagodnym cytrusowym posmakiem.

Stosowanie

Podawać bezpośrednio na łyżeczce lub stosować jako dodatek do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. 

Przechowywanie

Przechowywać w  temp. pokojowej, w ciemnym miejscu, nie trzeba przechowywać w lodówce. Podczas przechowywania może wytrącić się naturalny osad. W niskiej temperaturze zmienia konsystencję na stałą.