Kategorie

Sok z pigwy 0,5 l EkaMedica

Dostępność:
Jest
 (5 szt.)
szt.
26,00 zł

Czy wiesz że… łacińska nazwa pigwy: „Cydonia” pochodzi od nazwy miasta leżącego na Krecie, gdzie niegdyś znajdowały się jej uprawy. Choć pochodzi z rejonów Zakaukazia i Syberii, doskonale zadomowiła się na terenie europy i jest hodowana również w Polsce. 

Szczególną popularnością cieszyła się ona w średniowieczu, kiedy wytwarzano z niej liczne przetwory. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy pigwowej konfitury popularnej na terenie Portugalii. W Polsce, ze względu na swój kwaśny smak, Pigwa bywa nazywana „polską cytryną”.

Pigwa jest naturalną skarbnicą witamin, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitamina A, garbników, pektyn. Słyną z minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.

Owoce pigwy przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy szczególnie w okresach zimowo-wiosennym i jesienno-zimowym, wpływają korzystnie na przewód pokarmowy głownie ze względu na wysoką zawartość pektyn.

Współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu.

 

PIGWA 100% SOKU.

Objętość netto 500 ml. Bez konserwantów. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry.

Skład: Sok z pigwy.

Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 21 dni.

Proponowany sposób podania: 2 dziennie po 25 ml, pół godziny przed posiłkiem.